1394 689 0912 info(at)golshin.com

ال ای دی چیست؟

تاریخ

تلویزیون ال ای دی LED

معنای ال ای دی LED در لغت چیست؟
ال ای دی LED در لغت برگرفته شده از حروف اول Light Emitted Diode است و به معنی دیودهای منتشر کننده  نور است. ال ای دی ها از خانواده‌ دیودها هستند و دیودها نیز زیر مجموعه نیمه هادی‌ ها به شمار می‌ روند. وجه تمایز ال ای دی ها از سایر نیمه‌‌ هادی‌ ها این است که با گذر جریان از آنها مقداری از انرژی به صورت نور از آنها منتشر می‌شود.

کاربردهای ال ای دی چیست؟

ال ای دی ها که از دهه‌های گذشته در الکترونیک مورد استفاده قرار می‌ گرفتند، عموماَ برای نمایش خاموش یا روشن بودن نمایشگرها در لوازم مولتی مدیا مورد استفاده قرار گرفتند. اما در‌حال ‌حاضر ال ای دی ها به نحوی ساخته می‌ شوند که نور را در جهت خاصی متمرکز می‌کنند. ال ای دی ها بصورت چیپ‌ های کوچکی هستند که معمولا داخل یک شیشه گنبدی شکل قرار می‌ گیرند و دارای سایز چوب کبریت هستند و به سختی می‌ شکنند. امروزه به آسانی با تغییر در ساختار فیزیکی و مواد تشکیل‌ دهنده ال ای دی ها، نور در رنگ‌ ها و شدت های مختلف و با طول موج مشخص با رنگ کاملا خالص تولید می‌شود. ال ای دی ها فاقد پرتوهای مادون قرمز و فرابنفش هستند که سایر صنایع روشنایی ایجاد می‌ کنند. هم چنین ال ای دی ها به سلامت چشم و محیط آسیب نمی ‌رسانند. ال ای دی های سفید قابلیت تولید همه رنگ ها را داشته و علاوه بر آن از انرژی بسیار کمی در مقایسه با سایر لامپ‌ ها و ال ای دی های قدیمی، برای تولید روشنایی استفاده می ‌کنند. لامپ‌های‌ ال ای دی همچنین شماره‌ ها را روی ساعت ‌های دیجیتالی نشان می‌ دهند، اطلاعات را از کنترل تلویزیون می‌ فرستند و نور آن‌ها نشان می‌ دهد که چه زمانی تلویزیون روشن است. ال ای دی ها همچنین تصاویر را روی صفحه تلویزیون‌ های پلاسما نشان می‌دهد و با توجه به کم مصرف بودن و شدت بالای نور آن در رنگ‌ های مختلف در روشنایی و چراغ‌ های خودرو کاربرد وسیعی دارند. فانوس‌ های ال ای دی نیز که در چراغ‌ های راهنمایی به منظور صرفه‌ جویی در مصرف برق و کاهش خطای دید رانندگان قرار گرفته، یکی دیگر از کابردهای لامپ‌های ال ای دی است. لامپ‌های ال ای دی امروزه در لپ‌ تاپ‌ ها نیز به کار برده می‌شوند که باعث روشنایی و وضوح بیشتر تصاویر می ‌شوند.

ال ای دی چیست؟

تلویزیون ال ای دی چیست؟
اگر تصور می کنید تمام  تلویزیون های ال ای دی یکسان هستند و ال ای دی ها نوع جدیدی از اچ دی تی وی ها هستند، متاسفانه در اشتباه هستید. تولید کننده های  تلویزیون های ال سی دی برای عقب نماندن از کیفیت تلویزیون های پلاسما فناوری جدیدی را معرفی کردند، که به  ال ای دی تی وی شهرت پیدا کردند. ال ای دی تی وی ها به چهار دسته بندی مختلف تقسیم می شوند. اما همگی در بازار به ال ای دی تی وی شهرت دارند. در ادامه با انواع تلویزیون های LED و تفاوت های آنها آشنا خواهیم شد. تمام تلویزیون های ال ای دی در واقع همان ال سی دی های سابق هستند! تلویزیون های ال سی دی به نور پشت پنل متکی هستند، تا پنل کریستال مایع را روشن کند. معروفترین نوع ال سی دی از نور فلورسنت در پشت پنل استفاده می کنند، که به سی سی اف ال معروف هستند. اما نسل جدید تلویزیوهای ال سی دی از ال ای دی برای ایجاد روشنایی استفاده می کنند. وقتی عبارت ال ای دی تی وی را در آگهی های مختلف مشاهده می کنید، به این معنی است که با یک  تلویزیون ال سی دی با نور پس زمینه ال ای دی یا LED-Backlit مواجه شده اید.

انواع تلویزیون ال ای دی کدامند؟

بطور کلی ال ای دی تی وی ها به دو دسته FULL – LED  و EDGE – LED تقسیم بندی می شوند، که هر دو دسته می توانند دارای قابلیت Local Dimming باشند. Local Dimming باعث می شود روشنایی منتشر شده از ال ای دی ها به نحوی کنترل شود تا روشنایی و تاریکی موضعی امکان پذیر شود، یعنی روشنایی قسمت های مختلف صفحه نمایشگر بصورت جداگانه و مستقل قابل کنترل است.
Full – array یا Full LED بدون تاریکی موضعی ( بدون  Local Dimming )
تعداد بسیار کمی از تلویزیون های ال ای دی از این نوع  پنل استفاده می کنند. ولی بسیاری از مردم با مفهوم  آن آشنا هستند. این نوع  تلویزیون ها شبیه تلویزیون های ال سی دی اصلی هستند با این تفاوت که بجای سی سی اف ال، نور پس زمینه توسط ال ای دی ایجاد می شود. در Full-array یا Full LED تمام LED ها در سرتاسر پشت پنل ال سی دی چیده شده اند.
کیفیت تصویر: تغییر چندانی با تلویزیون های استاندارد ال سی دی ندارد.

Edge – lit یا Edge – LED بدون تاریکی موضعی
اکثر تلویزیون های ال ای دی امروزی از این نوع هستند اولین مدل Edge – LED یا Edge – lit خصوصیت اصلی این نوع تلویزیون های ال سی دی باریک بودن آنها است. (درحدود یک اینچ ضخامت ). وزن این تلویزیون ها نیز بسیار کم است، که آنها را مناسب نصب برروی دیوار می کند. برخلاف Full – LED ها در Edge – LED تمام ال ای دی ها در لبه های پنل قرار دارند و در سر تا سر پشت پنل گسترده نشده اند. اما ال ای دی ها قادرند نور را به مرکز و سطوح دیگر صفحه بتابند، این عمل را Light Guide می نامند.

کیفیت تصویر: برتری زیادی نسبت به LCD های معمولی ندارند و برخی از این مدل ها مشکلاتی نظیر عدم تابش یکسان به نقاط مختلف صفحه را دارند، یعنی روشنایی تصویر درلبه ها بیشتر و در وسط صفحه کمتر است.

Full-array یا Full-LED با تاریکی موضعی ( با Local Dimming )

در حال حاضر بهترین نوع تلویزیون های ال ای دی LED به شمار می روند و در واقع بهترین انتخاب ال ای دی LED است، LED ال ای دی ها در تمام سطح پشتی پنل چیده شده اند اما شدت روشنایی و یا تاریکی هر نقطه از صفحه توسط ال ای دی  LED ها بصورت جداگانه قابل کنترل است.
کیفیت تصویر
: سطح رنگ مشکی بسیار بالاتر و بهتر است و تصاویر با کیفیت بهتری نسبت به ال سی دی LCD ها نمایش داده می شوند. اما در برخی موارد روشنایی نور ال ای دی LED ها پخش می شود و یا بیشتر از حد تابیده می شوند و در نتیجه تاثیر منفی بر نقاط  کناری می گذارد و برخی نقاط مشکی را خاکستری تیره نمایش می دهد البته این مشکل در مدل های مختلف شدت کم و زیاد دارد و در بسیاری از مدل های امروز آنقدر کم است که اصلا قابل تشخیص نیست.

Edge-lit یا Edge-LED با تاریکی موضعی (با  Local Dimming )

این نوع ال ای دی تی وی ها در سال ۲۰۱۰ معرفی شدند. ایده بکار گرفته شده در این  تلویزیون ها امکان خاموش کردن برخی از قسمت های صفحه بصورت مجزا و مستقل است. البته بدون استقاده از ال ای دی در پشت آن منطقه ها چون در Edge-lit یا Edge-LED ال ای دی ها فقط در لبه های پنل قرار دارند.
کیفیت تصویر: مشکل یکسان نبودن روشنایی و شدت نور در سرتاسر پنل در این نوع  از Edge-LED ها نیز وجود دارد و لبه های  تلویزیون روشن تر از وسط صفحه است و کیفیت تصویر نیز به خوبی Full – LED با تاریکی موضعی نیست. مشکل عدم یکنواختی نور در Edge-LED واقعه کاسته شده است و به راحتی قابل تشخیص نیست.

تاریکی موضعی یا Local Dimming چیست؟

قابلیت تاریک کردن و یا روشن کردن موضعی صفحه باعث می شود رنگ سیاه، طبیعی تر و عمیق تر نمایش داده شود و در نتیجه نسبت کنتراست واقعی تصویر افزایش خواهد یافت. مهمترین مشکل Local Dimming یا همان تاریکی موضعی، Blooming نام دارد. این مشکل باعث می شود نور نقاط روشن برروی نقاط تاریک تاثیر بگذارد، یعنی نور تابیده شده به نقاط تاریک پخش می شود و بر تاریکی نقاط تاریک تاثیر می گذارد. میزان و شدت این مشکل در تلویزیون های مختلف متفاوت است. مشکل Blooming ارتباط مستقیم با تعداد نقاط یا منطقه های Local Dimming دارد، چون تعداد منطقه های Local Dimming به تعداد ال ای دی ها نیست، ولی تولید کننده ها این اطلاعات را منتشر نمی کنند. در ال سی دی های معمولی با نور پس زمینه سی سی اف ال و بسیاری از Edge-LED ها کل نور پس زمینه به یکباره تابیده می شود.
چه نکاتی را در مورد ال ای دی تی وی 
LED TV ها باید بدانیم؟
Edge – lit ها واقعا باریک هستند ولی مشکل عدم یکنواختی تصویر دارند.
مهمترین مزیت Edge – lit یا همان Edge – LED ها این است که تولید کننده ها می توانند تلویزیون های فوق العاده باریک و زیبا طراحی و تولید کنند، ولی مشکل Edge – LED ها عدم یکنواختی تصویر است. چون ال ای دی ها در لبه های پنل قرارداده شده اند و نور از لبه ها به تمام سطح صفحه تابیده می شود. این موضوع باعث می شود لبه های پنل روشن تر از وسط پنل باشد و در برخی موارد مشکی بصورت خاکستری  تیره نمایش داده شود. شدت این مشکل در Edge-lit های مختلف متفاوت است و در برخی مدل ها به سختی تشخیص داده می شود.
مشکل زاویه دید LCD TV ها در LED-Backlit ها نیز وجود دارد.
برخلاف پلاسما یکی از مشکلات ال سی دی تی وی ها تنزل کیفیت تصویر در زمانی است که در کنار  تلویزیون نشسته باشید، این مشکل زمانی که از پایین و یا بالا به تلویزیون نگاه کنید نیز وجود دارد. برای آزمایش روبروی تلویزیون ال سی دی بنشینید، یک تصویر خاص را برروی صفحه در نظر بگیرید و سپس شروع به حرکت به سمت چپ یا راست کنید. متوجه تغییر رنگ ها در تصویر خواهید شد. LED Backlit ها نیز مشکل زاویه دید را دارند و در برخی موارد زاویه دید LED-Backlit ها بدتر هم شده است.
کیفیت تصویر نمونه های خوب LED TV به Plasma رسیده است.
ال سی دی تی وی ها برای مدت طولانی از نظر سطح رنگ سیاه و نمایش تصاویر در مقابل Plasma شکست خورده بوده اند، ولی با معرفی ال ای دی تی وی ها با خاموشی موضعی (Local Dimming  ) جریان فرق کرد و امروزه مدل های برتر ال ای دی تی وی ها قادرند رنگ مشکی را به خوبی Plasma ها نمایش دهند و کیفیت تصویر آنها نیز به خوبی پلاسماست. البته با این تفاوت که مصرف انرژی ال ای دی تی وی LED TV ها واقعا کمتر از پلاسما تی وی  Plasma TV ها است. یک برتری پلاسما Plasma هنوز وجود دارد آن هم زاویه دید مناسب پلاسما و ضعف ال سی دی تی وی  LCD TV ها در آن است. با پلاسما Plasma در هر زاویه  که دوست داشتید می توانید بنشینید و تصاویر را با کیفیت یکسان مشاهده کنید. البته معمولا همه از روبرو به تلویزیون نگاه می کنند ولی به هر حال این یکی از برتری های پلاسما Plasma به شمار می رود. از طرفی تفاوت چندانی بین Edge-LED با و بدون Local Dimming وجود ندارد و در برخی موارد کیفیت ال سی دی های سی سی اف ال از Edge-LED ها بهتر است. البته کیفیت تصویر مدل با مدل متفاوت است ولی نباید انتظار تصویر بسیار متفاوتی را از Edge-LED ها داشته باشید.

اگر تلویزیون خود را درست تنظیم نکنید ال ای دی با سی سی اف ال تفاوتی نخواهد داشت.
شما می توانید بهترین تلویزیون اچ دی تی وی دنیا را با جدیترین فناوری های دنیا داشته باشید، ولی اگر آن را درست تنظیم نکنید تصویر خوبی را نخواهید داشت. پس ال ای دی تی وی همان ال سی دی تی وی  هستند با این تفاوت که بجای نور فلورسنت از ال ای دی برای ایجاد نور استفاده می شود. میانگین مصرف ال ای دی ها کمتر از ال سی دی های معمولی است. بصورت میانگین ال ای دی تی وی ها حدود ۱۰۱ وات و ال سی دی تی وی ها حدود ۱۱۱ وات برق مصرف می کنند و هر چه روشنایی تصویر بیشتر شود انرژی بیشتری مصرف می شود. در مجموع مقدار مصرف انرژی در ال ای دی تی وی ها خیلی بیشتر از ال سی دی های معمولی نیست، ولی زمانی که ال سی دی تی وی ها را با پلاسما ها مقایسه کنید. اختلاف قابل ملاحظه است و پلاسما تی وی ها تقریبا دو برابر ال سی دی تی وی ها برق مصرف می کنند.

مقاله های بیشتر
تجهیزات تصویر
golshin

طراحی و دکوراسیون روستیک

سینمای خصوصی به سبک دکور روستیک یا همان روستایی معمولا با استفاده از عناصر طبیعی مانند چوب و سنگ، و ایجاد سبکی شبیه به سبک

ادامه مطلب »
تجهیزات تصویر
golshin

سینمای خصوصی

سینمای خصوصی به یک روند جدید تماشای فیلم در محیط خانگی اشاره دارد که به کمک تکنولوژی‌های پیشرفته، امکانات بیشتری را برای علاقمندان به سینما

ادامه مطلب »