در قسمت قبلی عرض کردیم که پیچ کنترل گین، ضریب حساسیت و (ضریب تقویت) سیگنال صدا برای ورودی‌های میکروفون و لاین را تنظیم می‌کند. هرچه ولوم گین بیشتر شود، صداهایی که از میکروفون برای میکسر ارسال می‌گردد بیشتر تقویت می‌شود، و در نهایت این احساس به وجود می‌آید که حساسیت میکروفون افزایش پیدا می‌کند.باید توجه داشت زیاد بودن بیش از حد ولوم گین، موجب دیستورت شدن صدا در لاین ورودی می‌گردد و این دیستورتیشن ممکن است به صورت خش و خرخر، به وضوح در صدای خروجی از دستگاه شنیده شود. از طرفی پایین بودن بیش از ولوم گین، موجب خفه شدن و پایین آمدن سطح سیگنال می‌شود.

روش تنظیم ولوم گین (Gain Control)

۱- کنترلر یا همان پیچ گین و فیدر میکروفون را کاملا کم کنید.

۲- منبع صدا (میکروفون و یا پخش کننده صدا مانند موزیک پلیر‌ها) را به دستگاه متصل نمایید.

۳- دستگاه پخشی که به ورودی لاین متصل کرده‌اید را روشن نمایید و یا اگر میکروفون به دستگاه متصل است سعی کنید با صدای بلند تست کنید.

۴- ولوم گین را به آرامی باز کنید، تا چراغ سبز رنگ Sig در کنار فیدر ورودی روشن شود. ولوم گین را باز هم زیادتر کنید تا جایی که چراغ قرمز رنگ PK نیز روشن شود. روشن شدن چراغ PK نشان دهنده‌ی دیستورت شدن صدا در خط ورودی است. بعد از روشن شدن چراغ PK ولوم گین روی هر عددی بود به اندازه ۶dB کم کنید، این کار برای داشتن هد روم کافی در هنگام اجرای مراسم است. یعنی ممکن است مداح شما، با صدایی بالاتر از آنچه که شما دارید تست می‌کنید بخواند آن وقت ممکن است صدا دیستورت شود، برای همین ما گین را هنگام تست کمی پایین می‌آوریم.  البته اگر هنگام مداحی احساس کردید که میکرووفن به خوبی صدای مداح را نمیگیرد، با در نظر گرفتن جوانب دیگر کار، ولوم گین را کمی افزایش دهید.

تنظیم ولوم ‌گین، و یا به طور کلی هر تکنیک دیگری در دستگاه دایناکورد، روش‌های متعددی دارد که ممکن است همگی آنها درست باشد. به عنوان مثال یک روش دیگر تنظیم میزان گین استفاده از سوئیچ PFL است که به زودی توضیح داده خواهد شد.  اما من سعی کردم تقریبا همان روشی را عرض کنم که در دفترچه‌ی راهنمای دایناکورد ذکر شده. (البته با کمی دخل و تصرف!)

سوئیچ LoCut

این سوئیچ دقیقا زیر ولوم Gain قرار دارد. هنگامی که این سوئیچ فعال است فرکانس‌های زیر ۸۰ هرتز با شیب ۱۸dB در هر اکتاو تضعیف می‌شود. استفاده از این سوئیچ باعث می شود تا اثر انفجاری حروفی مانند «پ» کمتر شود. معمولا وقتی مجبور هستید که فرکانس‌های پایین صدا را افزایش دهید، و یا به هر دلیلی صدای خروجی مقداری بم است، برخی حروف صدایی انفجاری می‌دهند و به اصطلاح می‌کوبند. با استفاده این سوئیچ می‌توانید تا حدی جلوی این صداهای ناخواسته را بگیرید. از طرفی این سوئیچ می‌تواند برخی نویزهای ریز که در فرکانس‌های پایین وجود دارد را تضعیف کند. (در شکل زید می‌توانید نمودار میزان تضعیف فرکانس‌های پایین توسط سوئیچ Lo Cut را مشاهده نمایید)

سوئیچ Voice Filter

فعال بودن این سوئیچ در واقع نوعی اکولایزر را به صدا اعمال می‌کند که با افزایش نا متقارن فرکانس‌های بالا و پایین صدا و کاهش ناچیز قسمتی از فرکانس‌های میانی موجب تمیزتر شنیده شدن صدای وکال (خواننده)‌می‌شود. شاید در صدابرداری هئیتی شمابا استفاده از این دکمه، تفاوت چندان محسوسی را در صدا مشاهده نکنید اما توصیه میکنم از این امکان میکسرهای دایناکورد استفاده کنید.